در میان تمامی حبوباتی كه میشناسیم، احتمالا نام ماش كمتر به گوشمان خورده باشد یا كمتر در غذاها دیده باشیم. معمولا در سوپها، غذاهای آبكی یا هر نوع غذایی، پر استفادهترین حبوبات نخود، عدس و لوبیا هستند. جالب است بدانید كه ماش میتواند جایگزین بسیار مناسب و خوشطعمی به خصوص برای عدس باشد كه هم در غذاهای شور هم شیرین استفاده میشود و طعم خود ماش هم به تنهایی كمی شیرین است. در واقع لوبیای ماش، لوبیای دست نخوردهای است كه در پوسته سبز قرار گرفته. با دلزا همراه باشید تا از عجیب ترین خواص ماش مطلع شوید.
ارزش غذایی ماش (100 گرم)
- کالری : 105
- چربی : 0.4 گرم
- کربوهیدرات : 19 گرم
- پروتئین : 7 گرم
- فیبر : 8 گرم
- قند : 2 گرم
عجیب ترین خواص ماش – صنایع غذایی دلزا
1. جوان سازی پوست صورت
مقادیر بالای آنتی اکسیدان ها و مس موجود در ماش به کاهش چین و چروک صورت و دور چشم کمک کرده و باعث جوان سازی پوست صورت می شود.
2. لایه برداری پوست صورت
ماش، یک اسکراب طبیعی است و به دلیل مقادیر بالای مس که دارد باعث پاک سازی و لایه برداری پوست صورت شده و پوست را روشن تر و درخشان تر می کند.
ماسک ماش برای صورت
نصف فنجان ماش خام را پودر کنید و با آب ترکیب کنید تا خمیری به دست آید، این خمیر را بر روی صورت بمالید و بگذارید 10 دقیقه بماند تا خشک شود، سپس با آب سرد خوب بشویید.
3. تقویت و افزایش رشد مو
مس، آهن، کلسیم و منیزیم موجود در دانه های ماش با بهبود گردش خون در پوست سر و افزایش اکسیژن رسانی به مو ها، باعث تقویت و افزایش رشد مو می شوند.
ماسک ماش برای مو
نصف فنجان ماش خام را پودر کنید و به آن مقداری چای سبز دم شده اضافه کنید تا خمیری به دست آید. به این خمیر یک قاشق غذا خوری روغن زیتون و یک قاشق غذا خوری روغن بادام اضافه کنید و بر روی مو ها بمالید و خوب ماساژ دهید.
بگذارید 20 تا 30 دقیقه بماند سپس با آب گرم و شامپو بشویید.
فواید دارویی و درمانی ماش برای بدن
4. یبوست و اسهال
مقادیر بالای پکتین در ماش (یک نوع فیبر محلول) باعث بهبود حرکات روده شده و به پیشگیری و درمان یبوست و اسهال کمک می کند.
5. معده و دستگاه گوارش
ماش حاوی مقادیر بالای فیبر است که به بهبود هضم غذا کمک کرده، معده درد را درمان می کند و باعث سلامت دستگاه گوارش می شود.
علاوه بر این مقادیر بالای نشاسته موجود در ماش باعث تقویت باکتری های سالم روده می شود و با تقویت سیستم ایمنی بدن، خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را کاهش می دهد.
6. نوزادان و کودکان
ماش به دلیل مقادیر بالای ویتامین ها و مواد مغذی که دارد برای بهبود رشد نوزادان و کودکان مفید می باشد.
مقادیر بالای مس و آهن موجود در ماش خطر ابتلا به کم خونی در نوزادان و کودکان را کاهش می دهد.
فیبر موجود در ماش، احتمال ابتلا به یبوست و اسهال را در نوزادان و کودکان کاهش می دهد.
7. جنین و زنان باردار
ماش حاوی مقادیر بالای فولات است که خطر زایمان زودرس و نقص لوله های عصبی جنین در دوران بارداری را کاهش می دهد.
مقادیر بالای پروتئین موجو در ماش برای افزایش انرژی زنان باردار مناسب می باشد.
آهن موجود در ماش باعث افزایش تولید گلبول های قرمز خون شده و خطر ابتلا به کم خونی در دوران بارداری را کاهش می دهد.
فیبر موجود در ماش با بهبود حرکات روده، خطر ابتلا به یبوست در زنان باردار را کاهش می دهد.
8. دیابت و قند خون
مقادیر بالای فیبر و پروتئین موجود در ماش به کاهش قند خون کمک می کنند.
مطالعات جدید نشان می دهد که آنتی اکسیدان های ویتکسین و ایزو ویتکسین موجود در ماش می توانند با بهبود عملکرد انسولین، سطح قند خون در افراد مبتلا به دیابت نوع دو را کاهش دهند.
9. لاغری و کاهش وزن
مطالعات نشان داده اند که مقادیر بالای فیبر و پروتئین موجود در ماش، می توانند هورمون های گرسنگی از جمله گرلین را سرکوب کنند، در نتیجه با جلوگیری از پرخوری به لاغری و کاهش وزن افراد کمک می کنند.
10. فشار خون
مقادیر قابل توجه پتاسیم، منیزیم و فیبر موجود در ماش به کاهش فشار خون بالا کمک می کند.
11. کلسترول خون و قلب
تحقیقات نشان می دهد که مقادیر بالای فیبر و آنتی اکسیدان های موجود در ماش، کلسترول بالای خون را کاهش داده و خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی و سکته قلبی را کاهش می دهد.
12. نقرس
ماش به دلیل مقادیر بالای پروتئین و ترکیبات کم پورینی که دارد، به پیشگیری و درمان نقرس کمک می کند.
13. درمان گرمازدگی
ماش دارای خواص ضد التهابی است و می تواند بدن را در برابر گرمازدگی، افزایش درجه حرارت بدن در اثر گرما و تشنگی محافظت کند.
مقادیر بالای آنتی اکسیدان های ویتکسین و ایزو ویتکسین بدن را در برابر رادیکال های آزاد ناشی از گرمازدگی محافظت می کند.
توصیه می شود که برای پیشگیری و درمان گرمازدگی در روز های گرم تابستان، آش و سوپ ماش استفاده کنید.
14. پوکی استخوان
ماش یکی از بهترین مکمل های طبیعی کلسیم است که به تقویت استخوان ها کمک کرده و خطر شکستگی استخوان و پوکی استخوان را کاهش می دهد.
15. سلامت لثه
مقادیر قابل توجه کلسیم و سدیم موجود در ماش به سلامت دندان و لثه کمک کرده و احتمال درد، قرمزی و تورم و خونریزی لثه را کاهش می دهد.
16. تقویت حافظه
مقادیر بالای آهن موجود در ماش باعث بهبود گردش خون در بدن شده و با افزایش اکسیژن رسانی به اندام ها به ویژه مغز، حافظه را تقویت کرده و باعث بهبود تمرکز می شود.
17. تقویت سیستم ایمنی بدن
آهن موجود در ماش با افزایش تولید گلبول های سفید خون، باعث تقویت سیستم ایمنی بدن شده و خطر ابتلا به عفونت های ویروسی و باکتریایی را کاهش می دهد.
18. سرطان و تومور
تحقیقات در چین نشان داده که مقادیر بالای انواع آنتی اکسیدان های موجود در ماش، فعالیت رادیکال های آزاد در بدن را متوقف کرده و خطر ابتلا به سرطان و تومور را کاهش می دهد.
19. کبد
پروتئین نه تنها برای سلامتی استخوان ها و عضلات ضروری هستند، بلکه از کبد در برابر آسیب ها محافظت می کنند؛ مقادیر بالای پروتئین موجود در ماش به بهبود عملکرد کبد و آنزیم های کبدی کمک کرده و خطر ابتلا به زردی و یرقان را کاهش می دهد.
20. بدنسازی
ماش حاوی مقادیر بالای کربوهیدرات است که به ریکاوری عضلات ورزشکاران و بدنسازان پس از تمرینات بدنسازی کمک می کند.
فیبر موجود در ماش به بهبود هضم غذا کمک کرده و برای چربی سوزی، لاغری و کاهش وزن ورزشکاران و بدنسازان مفید است.
منیزیم موجود در ماش باعث سنتز پروتئین در بدن شده و به عضله سازی بدنسازان کمک می کند.
21. منبع پروتئین گیاهی
ماش حاوی مقادیر بالای پروتئین و اسید های آمینه های ضروری بوده و به عنوان یکی از بهترین منابع پروتئین گیاهی جایگزین گوشت قرمز برای گیاهخواران و افراد وگن شناخته می شود.
22. سندروم پیش از قاعدگی
مقادیر بالای ویتامین های B و منیزیم موجود در ماش برای درمان سندروم پیش از قاعدگی و علائم آن مانند افسردگی، سردرد، خستگی و درد عضلانی مفید می باشند.
23. سلیاک
ماش یکی از انواع حبوبات است که گلوتن ندارد و به عنوان یکی از بهترین منابع غذایی برای افراد مبتلا به سلیاک و افرادی که به گلوتن آلرژی دارند، محسوب می شود.
24. بالا بردن انعقاد خون
دانه های ماش حاوی مقادیر قابل توجه ویتامین K هستند که به طور طبیعی باعث لخته شدن خون شده و انعقاد خون را بهبود می بخشند.
25. سم زدایی بدن
ماش به دلیل مقادیر بالای آهن و مس که دارد باعث بهبود گردش خون شده و با افزایش اکسیژن رسانی در بدن به سم زدایی و پاک سازی بدن کمک می کند.
عجیب ترین خواص ماش – صنایع غذایی دلزا
مواد معدنی
مواد معدنی موجود در ماش شامل پروتئین، كربوهیدرات، فیبر، منگنز، منیزیم، ویتامینها ب٦ ب٥ ب٣، فسفر، آهن، پتاسیم و روی و مقداری هم چربی میشوند كه مقدار هر كدام از این مواد معدنی بستگی به میزان مصرف ماش توسط هر فرد دارد. ماش به عنوان یكی از بهترین منابع پروتئین گیاهی شناخته میشود و غنی از امینواسیدهای اساسی مانند فنیل آلانین، لوسین و آرژنین نیز هست. نكتهی جالب دیگر در مورد ماش این است كه ماش جوانهزده نسبت به ماش بدون جوانه كالری كمتری داشته و از طرفی اسید آمینه و آنتیاكسیدانهای بیشتری دارد. همچنین جوانه زدن باعث كاهش میزان مادهای به نام اسید فیتیك میشود. این ماده به عنوان یك خنثی كننده مواد معدنی عمل میكند و باعث جذب سختتر مواد معدنی میشود.
عوارض و مضرات ماش
تاکنون گزارشی درباره ی عوارض جانبی مصرف ماش منتشر نشده است.
طبع ماش
طبیعت و مزاج ماش کمی سرد و خشک می باشد. ماش غنی از آنتی اکسیدان ها، ویتامین B1، ویتامین B2، ویتامین B3، ویتامین B5، ویتامین B6، فولات، منگنز، منیزیم، آهن، پتاسیم، مس، روی، سلنیوم، فیبر، پروتئین و اسید آمینه های ضروری مانند فنیل آلانین، لوسین، ایزولیزین، والین، لیزین و آرژنین می باشد.
ماش (به انگلیسی : Mung bean ) یکی از گیاهان بومی هندوستان است که امروزه در بیشتر کشور های جهان کشت می شود. در ایران ماش را پس از برداشت جو یا گندم می کارند و در فصل پاییز و هنگامی که دانه های آن سفت و غلاف های آن زرد یا سیاه شد، محصول آن را در چند نوبت برداشت میکنند.
ماش گیاهی علفی یک ساله با ریشه های مستقیم است، ساقه ها راست، ظریف، منشعب کرک دار، به رنگ سبز روشن هستند، گل آذین به شکل خوشه و گل ها به رنگ لیمویی زرد دیده می شود. میوه ماش باریک و دراز و قهوهای رنگ است و دانه های آن، کوچک کروی به رنگ های خاکستری، قهوه ای یا سبز هستند.
ماش را به صورت جوانه ماش پخته برای تهیه ماش پلو، آش ماش، سوپ ماش، شله ماش و سالاد ماش استفاده می کنند.
طرز پخت ماش سبز
ماش سبز را به مدت یک ساعت در آب سرد خیس کنید و سپس در قابلمه بریزید و بپزید.
زمان پخت ماش
برای پخت ماش 20 تا 30 دقیقه زمان کافی است.
استفاده از ماش در انواع غذاها
همانطور كه اشاره شد، ماش یك ماده عالی برای تهیه و اضافه كردن به غذاهای مورد نظرتان است و حتی خود ماش پخته به تنهایی میتواند یك غذای كامل باشد. به ویژه برای افراد گیاهخوار مادهی غذایی مهمی محسوب میشود. ماش در سالاد، انواع سوپ و در كنار دال عدس میتواند بسیار مناسب باشد. توجه داشته باشید كه ماش همانند سایر حبوبات مانند لوبیا قرمز، نیازی به خیساندن قبل از پخت ندارد و حتی سریعتر پخته میشود. البته برخی افراد معتقدند برای جلوگیری از نفخ بهتر است كه تمام حبوبات قبل از پخت خیسانده شوند و ماش از این قاعده مستثنی نیست. برای پخت ماش بهتر است به ازای هر پیمانه ماش سه پیمانه آب استفاده شود و روی حرارت ملایم پخته شود. یكی از غذاهایی كه میتوان با ماش تهیه كرد فلافل است. درواقع ماش جایگزین بسیار مناسبی برای نخود محسوب میشود. در كنار پیاز، سیر، گشنیز، زیره، زردچوبه تركیبی عالی خواهد بود. ماش همچنین در سوپ و در كنار بسیاری از سبزیجات مانند اسفناج میتواند بسیار خوشطعم و مغذی باشد. ماش در برخی از غذاهای هندی دارای ادویه كاری هم بسیار مناسب میشود و خواص آن دو چندان خواهد شد. اگر از ماش در سالاد استفاده میكنید ترجیحا از ماش جوانه زده استفاده كنید. به طور كلی ماش در تمامی غذاها، پیشغذاها و میانوعده ها قابل استفاده است. ماكارونی یا پاستا و حمص نیز از دیگر غذاهایی هستند كه میتوان از ماش در آنها استفاده كرد.